Hakkında
Biyosistem veya Biyolojik Sistem Mühendisliği; tarım, gıda, yenilenebilir enerji, biyokütle ve biyoyakıt üretimi gibi biyolojik tabanlı sistemlere ait problemlerin çözümünde mühendislik düşüncelerini, esaslarını ve yöntemlerini uygulayan bir meslektir. Biyolojik bir malzemeyi yararlı bir ürüne dönüştürme süreçlerini kapsayan Biyosistem Mühendisliği, tarımsal, endüstriyel (lif, biyoyakıt vb), gıda ürünlerinin ve atıklarının üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve kullanımı ile ilgili sistemlerin tasarım ve yönetim konularını ele almaktadır. Bu yönüyle tarımsal ürünlerin ve gıda maddelerinin geleneksel olarak üretimi ile ilgili konularla sınırlı kalmayıp büyük tarımsal, endüstriyel ve gıda üretim sistemine küresel bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğretim programında belirlenen tüm derslerden en az CC notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmak.
İstihdam Olanakları
Yönetim
Bölüm BaşkanıProf. Dr. Sultan KIYMAZ
Bölüm Başkan Yardımcıları
Dr. Öğr. Üyesi Ömer ERTUĞRUL
Dr. Öğr. Üyesi Alper GÜNGÖR
Bölüm Laboratuvarları
Arazi ve Su Kaynakları Laboratuvarı
Arazi ve Su Kaynakları Laboratuvarı’nda toprağın izlenmesi esasına dayalı olarak sulama zamanı planlamasında kullanılan alet ve cihazlar bulunmaktadır. Bu alet ve cihazlar toprak su içeriği ölçümlerinde kullanılan gravimetrik örnekleme yönteminin yanı sıra, tansiyometre ve Watermark’tır. Sulama uygulamalarında toprağın fiziksel özelliklerinden biri olan hacim ağırlığı tayini silindir metoduyla laboratuvarda yapılmaktadır. Ayrıca sulama suyu kalite analiz parametrelerinden masaüstü pH metre ve Elektriksel İletkenlik (EC) ölçüm aletleri de bulunmaktadır. Uçucu yağ tayini içinde Clavenger Distilasyon cihazı bulunmaktadır.
Tarımsal Yapılar Laboratuvarı
Tarımsal Yapılar Laboratuvarı’nda, arazi ölçümleri ile ilgili alet ve cihazlar bulunmaktadır. Bu alet ve cihazlar, arazide noktaların ara noktalarının bulunması, uzatılması işlemlerinde kullanılan jalonlar ile dik inme ve dik çıkma işlemlerinde kullanılan prizma, uzunlukların ölçülmesinde kullanılan çelik şeritmetre ve sayma çubukları bulunmaktadır. Ayrıca, bu laboratuvarda nokta nivelmanı, yüzey nivelmanı, enine boyuna nivelman profillerinin çıkartılması ve tesviye işlemlerinde kullanılmak üzere nivo ve teodolit aleti bulunmaktadır.
Bunun yanında laboratuvarımızda, sıcaklık ve bağıl nem ölçerler, anemometre, barometre, pusula, GPS, lazermetre gibi aletler bulunmaktadır. Bu aletler ile hayvansal ve bitkisel üretim yapılarında sıcaklık, bağıl nem, çiğlenme noktası sıcaklığı, yön, havanın basıncı, yapının boyutları ve konum gibi bilgiler bu aletler ile ölçülmektedir.
Tarım Makine Sistemleri Laboratuvarı
Tarımsal Makine Sistemleri Anabilim Dalı, traktörler başta olmak üzere, tarımda kullanılan güç kaynakları, toprak işleme alet ve makinaları, ekim, bakım ve gübreleme makinaları, sulama mekanizasyonu, hasat, harman, ürün işleme makinaları, tarımsal savaş makinaları, hayvancılıkta mekanizasyon, sera mekanizasyonu, tarımsal mekanizasyonda ergonomi ve iş güvenliği, uzaktan algılama ve hassas tarım teknolojileri konularında araştırma, tasarım ve imalata yönelik akademik faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu amaçla, mevcut tarım alet ve makine parkında yer alan traktör, toprak işleme, ekim, dikim, bakım, gübreleme, sulama, bitki koruma ve hasat-harman alet ve makinalarının yanı sıra bu alet ve makinaların bakım ve onarımında kullanılabilecek mekanik atölye olanaklarına sahiptir.
Tarımsal Enerji Sistemleri Laboratuvarı
Tarımsal Enerji Sistemleri Anabilim Dalı, tarımda kullanılabilecek yenilenebilir enerji kaynakları, tarımsal elektrifikasyon, tarımsal amaçlı bina ve tesislerde ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve tarımsal atıkların biyoenerji üretiminde değerlendirilmesine yönelik araştırma, tasarım ve imalata yönelik akademik faaliyetlerini sürdürmektedir. Buna amaçla, mevcut sera altyapısı ile Tarımsal Enerji Sistemleri Laboratuvarımızda yer alan ortam koşullarının ses, titreşim, ışık, nem, sıcaklık gibi özelliklerinin ölçümünü sağlayabilecek donanımlardan faydalanılabilmektedir.
Laboratuvar Sorumlusu: Doç. Dr. Sedat BOYACI
İletişim
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Sultan KIYMAZ
Adres: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi/ Kırşehir
Telefon: (0386) 280 4819
Fax: (0386) 280 4832
E-posta: biyosistemmuhendisliğ