• Anasayfa
  • KAEÜ
  • E-Posta
  • EN
Birime özel logo
KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
Ziraat Fakültesi
  • HAKKIMIZDA

    • Genel

      • Misyon (Amaç)
      • Vizyon
      • Kalite Politikası
      • Değerler
      • Dekanlar
    • Fakülte Yönetimi

      • Dekan
      • Dekan Yardımcıları
      • Fakülte Sekreteri
      • Kurullar ve Komisyonlar
      • Bölüm Başkanları
      • Örgüt Şeması
      • Personel Görev Yetkileri Formu
    • Tanıtım

      • Dekanımızın Mesajı
      • Fakültemizin Tarihçesi
      • Akademik Personel
      • İdari Personel
      • Fakülte Dergisi
      • Fakültemizin İmkanları
      • Logomuz
      • Fotoğraf Galerisi
  • ÖĞRENCİ

    • Genel

      • Akademik Takvim
      • Öğrenci Bilgi Sistemi
      • AYDEP
      • Ders Bilgi Paketi (Bologna)
      • Sınav/Ders Programları
      • Engelli Öğrenci Birimi
      • Mezun Bilgi Sistemi
      • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
      • Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
      • Rehber
      • Öğrenci Toplulukları
    • Mevzuat

      • Ön Lisans ve Lisans Yönetmeliği
      • Lisansüstü Yönetmeliği
      • Öğrenci Disiplin Yönetmeliği
      • Dikey Geçiş Yönetmeliği
      • Yatay Geçiş Yönetmeliği
      • Staj Yönergesi
      • Tüm Mevzuat
    • Hizmetler

      • Yurt ve Barınma
      • Yemekhane
      • Kütüphane
      • Ahi Kart
      • Aile Sağlığı Merkezi
      • Psikolojik Destek Birimi
      • Öğrenci Butiği
      • E-Posta
      • Wi-Fi Erişimi
      • MS Office 365
      • Kampüs Dışı Erişim
      • Autodesk Yazılımları
    • Ulaşım

      • Şehir İçi Ulaşım
      • Şehir Dışı Ulaşım
    • Dış İlişkiler

      • Dış İlişkiler Ofisi
      • Erasmus
    • Eğitim Merkezleri

      • Sürekli Eğitim Merkezi
      • TÖMER
    • Sosyal Tesisler

      • Davulağıl Sosyal Tesisi
      • Halı Saha
      • Cacabey Kampüsü Spor Salonu
      • Bâb-ı Ahi Kafeterya
    • Aday Öğrenci

      • Tanıtım
      • Kırşehir Hakkında
      • Sanal Tur
      • Tercih (YÖKATLAS)
  • AKADEMİK

    • Bahçe Bitkileri

      • Bahçe Bitkileri Bölümü
      • Bağ Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
      • Meyve Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
      • Süs Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
      • Sebze Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
    • Bitki Koruma

      • Bitki Koruma Bölümü
      • Entomoloji Ana Bilim Dalı
      • Fitopatoloji Ana Bilim Dalı
    • Biyosistem Mühendisliği

      • Biyosistem Mühendisliği Bölümü
      • Tarımsal Yapılar Ana Bilim Dalı
      • Tarımsal Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
      • Tarımsal Makine Sistemleri Ana Bilim Dalı
      • Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
    • Tarımsal Biyoteknoloji

      • Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü
      • Bitkisel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
      • Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
      • Hayvansal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
    • Tarla Bitkileri

      • Tarla Bitkileri Bölümü
      • Çayır Mera ve Yem Bitkileri Ana Bilim Dalı
      • Endüstri Bitkileri Ana Bilim Dalı
      • Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Ana Bilim Dalı
      • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ana Bilim Dalı
    • Zootekni

      • Zootekni Bölümü
      • Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı
      • Hayvan Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı
      • Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı
    • Tarım Ekonomisi

      • Tarım Ekonomisi Bölümü
      • Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
      • Tarım Politikası ve Yayım Ana Bilim Dalı
    • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

      • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
      • Toprak Bilimi Ana Bilim Dalı
      • Toprak Verimliliği ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
    • Peyzaj Mimarlığı

      • Peyzaj Mimarlığı Bölümü
      • Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  • KALİTE

    • Kurumsal

      • Misyon (Amaç)
      • Vizyon
      • Temel Değerler
      • Etik Davranış İlkeleri
      • Kurum Kültürü
      • Politikalar
      • Organizasyon Şeması
      • Görev Tanımları
    • Danışma Kurulu
    • Koordinatörlükler ve Komisyonlar

      • Kalite Yönetim Koordinatörlüğü
      • EKGS Koordinatörlüğü
      • Birim Kalite Koordinatörlüğü
      • Birim EKGS Koordinatörlüğü
      • Birim Bologna Koordinatörleri
      • Program ve Sınav Komisyonu
      • Sıfır Atık Yönetim Komisyonu
      • Bölüm Kalite Komisyonları
      • Öğrenci Kalite Elçileri
      • Öğrenci İklim Elçileri
    • Planlar

      • Stratejik Plan
      • Faaliyet Planı
      • İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı
    • Raporlar

      • Birim İç Değerlendirme Raporu (KİDR)
      • Birim İç Tetkik Raporu
      • İç Kontrol Standartları Gerçekleşme Raporu
      • Memnuniyet Raporları
    • Süreç Yönetimi

      • Birim Süreçleri
      • Süreç Performans İzleme
      • İş Akış Şemaları
      • Belge Yönetim Sİstemi
    • EFQM Modeli

      • Birim EFQM Modeli Temsilcisi
      • Birim EFQM Modeli Komisyonları
      • EFQM Modeli Uygulamaları
    • BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Yönelik Akademik Çalışmalar

      • Bilgi
      • Projeler
      • Akademik Yayınlar
      • Toplumsal Katkı
    • İş Sağlığı ve Güvenliği

      • İSG Kurulu
      • İSG Risk Değerlendirme Ekibi
      • Risk Değerlendirme Raporu
      • Acil Durum Eylem Planı
  • Anasayfa >
  • AKADEMİK >
  • Tarımsal Biyoteknoloji

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

  • Hakkında
  • Yönetim
  • Akademik Personel
  • Dersler
  • Bölüm Laboratuvarları
  • Bölüm Etkinlikleri
  • İletişim

Hakkında


Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında ek kontenjan kapsamında 16 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış ve ilk mezunlarını 2012-2013 eğitim öğretim döneminde vermiştir. Şu anda bölümümüz 3 Profesör, 2 Doçent,  4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmektedir.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Ziraat Fakültesi’nde bulunan diğer bölümlerle ve farklı alanlardaki bilim insanlarıyla lisans eğitimi ve bilimsel araştırma konularında birlikte çalışmaktadır.

Lisans eğitimi 8 yarıyıl (4 yıl)’dır. Öğrenci 150 kredilik (240 AKTS)  dersleri ve 30 günlük staj eğitimini tamamlamak zorundadır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Ziraat Mühendisi" lisans diploması verilmektedir. Mezun olan öğrenci "Tarımsal Biyoteknolojist" üncanı almaktadır.

Misyonu; Tarımsal Biyoteknoloji alanında uluslararası düzeyde bilgi üreten ve eğitim veren, disiplinlerarası bilgi ve kavrayışa sahip, dünyadaki gelişmeleri, ülkemizin öncelikleri ve gereksinimlerini göz önüne alarak, nitelikli eğitim-öğretim hizmeti sunmak, donanımlı, özgüveni yüksek Ziraat Mühendisleri yetiştirmek ve katma değeri yüksek uygulamalı araştırmalar yapmak ve ileri teknolojiler geliştirmektir.

Vizyonu; evrensel standartlarda bilgi üreterek ve eğitim vererek, Türkiye’nin ihtiyacı olan mesleki ve genel kültürü zengin, en az bir yabancı dil bilgisine, o dili yazılı ve sözlü olarak kullanabilecek düzeyde sahip olan, yeniliklere açık ve eleştiri gücü yeterli, yaşadığı çevre ve ülke kadar uluslararası sorunlara da duyarlı, dünya ve ülke meselelerini bir aydın olarak takip eden aydınlık ve evrensel düşünen Ziraat Mühendisleri yetiştirmektir.

Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Bitkilerin moleküler seviyede DNA’ları, gen bölgeleri, hücreleri ve  makro seviyede ise kültürleri, organları ve dokuları üzerinde çalışarak kullanışlı, dirençli ve dayanıklı ürünler oluşturmayı, tarımsal üretimi, verimi, kaliteyi, çeşitliliği artırmayı, uygun ticari bitki varyetelerinin oluşturulmasını böylece toplum refahına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Hayvansal Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Ürünlerinden faydalanılan hayvan türlerinin korunması, üstün verimlilik, hastalıklara ve zararlılara dirençlilik gibi özelliklerin geliştirilmesi için yapay tohumlama, embriyo transferi, hücre çekirdeğine mikroenjeksiyon ile gen transferi, klonlama, moleküler ıslah, gen tespiti gibi tekniklerin uygulandığı bilim alanlarında faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çiftlik hayvanlarının performanslarını arttırmaya yönelik nutrigenomik uygulamalar, hastalıklara karşı direnç veya bağışıklıklarını iyileştirmeye yönelik besleme uygulamaları ve fonksiyonel hayvansal ürün geliştirilmesine yönelik konular araştırılmaktadır.

Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Büyük ölçekte üretim yapan endüstri ve fabrikalara taşınmadan önce laboratuvar ölçeğinde, özellikle tarımsal değeri olan enzimlerin saflaştırılması, karakterize edilmesi, mikroorganizmalar yoluyla üretilmesi, çeşitli özelliklerinin geliştirilmesi ve üretimini  sağlayacak olan ortam koşullarının optimize edilmesini, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde değerlendirilen silaj mikroorganizmalarının araştırılması veya yeni inokülantlar üretilmesi gibi vb. konuların çalışmasını amaçlamaktadır.




 

 


 

İstihdam Olanakları

Üniversiteler, Kamu ve özel sektörde bitkisel, hayvansal mikrobiyolojik üretimlerin ve araştırmaların yapıldığı her kurumda, hayvan ve bitki ıslahı yapan iş yerlerinde iş bulabilirler
Araştırmacı öğretim elemanı ve öğretim üyesi olmak isteyenlerin lisanüstü eğitim yapmaları gereklidir
Kişiler kendi işlerini kurabilirler
İlgili sivil toplum kuruluşlarında
Geri dönüşüm ve biyogaz tesislerinde
Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda tarımsal biyoteknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları yeni alanların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Araştırma Enstitülerinde, Kontrol ve Analiz Laboratuvarlarında, Sertifikasyon Merkezinde; Valiliklere bağlı İl Fidanlıklarında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde, Üretici Birliklerinde, Tarımsal İşletmelerde, Kamu Bankalarında; özel sektör olarak tohumculuk, fidancılık, organik tarım, tarımsal danışmanlık şirketleri ve benzeri tarımla ilgili değişik kuruluşlarda istihdam edilebilirler.

Yönetim


Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Mahmut YILMAZ

Bölüm Başkan Yardımcıları
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK 

Akademik Personel

Adi Soyadi Ana Bilim Dali E-posta
Prof. Dr. Emre ŞİRİN Hayvansal Biyoteknoloji
Prof. Dr. Mahmut YILMAZ Hayvansal Biyoteknoloji
Prof. Dr. Ramazan BEYAZ Bitkisel Biyoteknoloji
Prof. Dr. Sevil SAĞLAM YILMAZ Bitkisel Biyoteknoloji
Doç. Dr. Gökhan FİLİK Hayvansal Biyoteknoloji
Doç. Dr. Serdar GENÇ Hayvansal Biyoteknoloji
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER Enzim ve Mikrobiyel Biyoteknoloji
Dr. Öğr. Üyesi İbrahim ERDOĞAN Bitkisel Biyoteknoloji
Dr. Öğr. Üyesi Mevlüde Alev ATEŞ Bitkisel Biyoteknoloji
Arş. Gör. Betül Ayça DÖNMEZ Bitkisel Biyoteknoloji



 

Dersler


Bologna Bilgi Paketi


Bölüm Laboratuvarları


Bitkisel Biyoteknoloji Laboratuvarı

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Laboratuvarı 2012 yılında Ahi Evran Üniversitesi BAP koordinatörlüğü desteği ile kurulmuştur. Daha sonra Ahi Evran Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler ile de laboratuvarın kapsamı genişletilmiştir. Laboratuvar lisans öğrencilerine bitki biyoteknolojisi alanındaki ders uygulamalarında yeni teknikleri öğretmek ve lisansüstü araştırma çalışmalarını yapmak amacıyla kullanılmaktadır. 


 

Hayvansal Biyoteknoloji Laboratuvarı

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Hayvansal Biyoteknoloji Laboratuvarı bünyesindeki Yem Biyoteknolojisi Laboratuvarı 2016 yılında Üniversitemiz BAP komisyonu tarafından desteklenen proje  (PYO. ZRT. 4005. 15. 003) ile kurulmuştur. Ayrıca, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen projeler ile ilave laboratuvar cihazları alınmıştır. Laboratuvarımızda tekstür analiz cihazı, etüv, velp, azot protein tayin sistemleri (kjeldahl), retsch, renk ölçer, eurech, ankom rf gaz üretim sistemi bulunmaktadır.

Hayvansal Biyoteknoloji Laboratuvarı bünyesindeki Genetik Laboratuvarı ise 2012 yılında Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle kurulmuştur. Daha sonra Ahi Evran Üniversitesi BAP Koordinatörlüğü tarafından desteklenen projeler ile de laboratuvarın kapsamı genişletilmiştir. Laboratuvarımızda çok sayıda tamamlanmış ve devam etmekte olan Ahi Evran Üniversitesi BAP koordinatörlüğü destekli projeler bulunmaktadır. Laboratuvarlarımızda DNA ve RNA ilgili gen ekspresyonu ve moleküler markör çalışmalarıyla DNA barkoding ile ilgili analizler yapılmaktadır.

Laboratuvar hem lisans öğrencilerine hayvansal biyoteknoloji ders uygulamalarında yeni teknikleri öğretmek ve pratik yapmak hem de araştırma projeleri yürütülmesi amacıyla kullanılmaktadır.




Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Laboratuvarı

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Laboratuvarı bünyesindeki Mikrobiyoloji Laboratuvarı 2013 yılında Ahi Evran Üniversitesi BAP koordinatörlüğü desteği ile kurulmuştur. Mikrobiyoloji laboratuvarında enzim ve mikrobiyel biyoteknoloji alanında çalışmalar yürütülmektedir. Laboratuvar hem lisans öğrencilerine mikrobiyoloji ders uygulamalarında yeni teknikleri öğretmek ve pratik yapmak hem de araştırma projeleri yürütülmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Bölüm Etkinlikleri



TBT Bilim Söyleşileri-I (Biyobozunur Metalik Alaşımlar ve Kullanımları)

İletişim


Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Mahmut YILMAZ

Adres:  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi

Kırşehir

Telefon: (0386) 280 4546

Fax: (0386) 280 4832

E-posta: 



06 Kasım 2021 tarihinde yayınlandı.
FaLang translation system by Faboba
  • Dergiler

    • Ahi Evran Tıp Dergisi
    • Eğitim Fakültesi Dergisi
    • Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
    • İİBF Dergisi
    • Sağlık Bilimleri Dergisi
    • Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
    • Ziraat Fakültesi Dergisi
    • İF Dergisi
    • Mühendislik Bilimleri Dergisi
  • Bilgi Sistemleri

    • Öğrenci Bilgi Sistemi
    • Akademik Web Sayfaları
    • Elektronik Belge Yönetim Sistemi
    • Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi
    • Ek Ders Otomasyonu
    • Bologna Bilgi Paketi
  • Birimler

    • Akademik Teşvik
    • BAP Koordinatörlüğü
    • Bilgi Edinme Birimi
    • Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü
    • Engelsiz Öğrenci Birimi
    • Erasmus - Dış İlişkiler Ofisi
    • Kalite Yönetim Koordinatörlüğü
    • Kongre ve Kültür Merkezi
    • Ortak Seçmeli Dersler Koordinatörlüğü
    • Pilot Tarım ve Jeotermal Koordinatörlüğü
    • Pilot Sağlık Koordinatörlüğü
    • Pedagojik Formasyon Birimi
    • Sürekli Eğitim Merkezi (AHİSEM)
    • YLSY Burs Programı Koordinatörlüğü
  • İletişim Formları

    • Memnuniyet Bildirim Formu
    • Bilgi İşlem Teknik Destek Formu
    • Yapı İşleri Bakım Onarım Talep Formu
    • Davulağıl Ziyaretçi Formu
  • Diğer

    • UNİKOP
    • Study In Turkey
    • Wi-Fi Kullanım Kılavuzları
    • Proxy Kullanım Kılavuzu
    • Gizlilik Politikası
    • Dokümantasyon
    • KVKK Dokümanları
    • Yemek Listesi
    • Yemek Satış
İLETİŞİM
Telefon : +90 386 280 48 00
Fax : +90 386 280 48 32
E-Posta :
Adres : Bağbaşı Mah. Şehit Necdet Yağız Cad. No: 143 / E Merkez / KIRŞEHİR
Sosyal Medya
© 2025, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Eski Web Sitemiz
Geliştirme Ekibi