Ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 175. yılı kutlamaları Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından online olarak düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Düzenlenen programa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Vatan KARAKAYA, Rektör Yardımcılarımız Prof.  Dr. Mustafa KURT ve Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL, Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA, Dekan Yardımcılarımız Dr. Öğr. Üyesi Ramazan AYRANCI, Dr. Öğr. Üyesi Hakan BAŞAK, Tarım İl ve Orman Müdürü Kenan ŞAHİN, fakültemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler ile kamu ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımız katıldı.

Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA yaptı. Prof. Dr. KAZANKAYA,  Tarım üretiminin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyinin ve verimliliğinin önemli ölçüde arttığını, bu artışla ziraat mühendislerine önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Tarım sektörü ve tarımsal üretimin, toplumun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gibi önemli bir görevi üstlendiğini dile getirdi.

          

Rektörümüz Prof. Dr. Vatan KARAKAYA ‘Tarım Öğretiminin 175. Yıl Dönümü Kutlama Programı’nda yaptığı konuşmada, tarım sektörünün çok köklü bir meslek grubu olduğunu, tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğunun özellikle bu pandemi sürecinde anlaşıldığını daha da iyi anlaşıldığını ifade etti. Prof Dr. KARAKAYA tarıma ve öğretinine emeği geçen tüm ziraat mühendislerine teşekkür etti. 

           

           

Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan ŞAHİN, stratejik sektörlerin başında gelen tarımın savunma sanayi kadar önemli olduğuna işaret etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijital dönüşüme önem verdiğini ve bu alanda hızlı çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren Hüseyin Dikmen, sürdürülebilir tarıma dikkat çekerek tarım öğretiminin 175. yılını kutladı.

           

"Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Bölgesel Kalkınmaya Katkıları" başlıklı konuşmasında Pilot Tarım ve Jeotermal Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan AYRANCI, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 2015 yılında başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot üniversitelerden biri olduğunu belirten Ayrancı, Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin tarım ve jeotermal alanında yürüttüğü Tarımsal Seralarda Kümelenme, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Kaba Yem Üretim Projelerinde aktif rol aldığını söyledi. 

            

           

           

Programda Tarımsal Eğitim ve Öğretimin Öneminden bahseden Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Hakan BAŞAK, Tarım eğitimi ülkemizde ilk olarak, İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan 1846 yılında Ayamama Çiftliği’nde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane’yle başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi BAŞAK, şu an 44 Ziraat Fakültesi’ne ulaşıldığını söyleyerek nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu vurguladı.

           

Programda son olarak Fakültemiz öğrenci temsilcisi Bitki Koruma Bölümü öğrencisi Zeynep Rüveyda ÇOMAK tarımsal yüksek öğretimden öğrencilerin beklentisi başlıklı sunumu yaptı.