Türkiye’deki Ziraat Fakültelerinde öğrenim gören öğrencileri bir araya getirerek hem sosyal hem de akademik anlamda bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla 2011 yılından beri düzenlenen Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin on ikincisi, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Her yıl İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) ile Ziraat Fakülteleri işbirliğinde planlanan ve farklı temalar üzerine organize edilen Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin bu yıl ki teması “Tarımda Yeşil Dönüşüm” olarak belirlendi. 20 – 22 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda yapılan 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin açılış törenine Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, ilimiz yöneticileri, kurum müdürleri, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.



Kutalmış: “Ziraat Mühendisleri Olarak Üzerimize Düşen Sorumluluğu Yerine Getireceğiz”

12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin açılış konuşmasını ilk olarak Üniversitemiz Zirai Etkinlikler Topluluğu Başkanı Alperen Kutalmış yaparak tarımın ülkemizde ve dünyadaki önemine dikkat çekti. Ülkemizde tarım sektörünün, ülke nüfusunun beslenmesini, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi birçok nedenden dolayı Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesinde vazgeçilmez bir yer tuttuğunu anlatan Kutalmış, konuşmasına şöyle devam etti: “Tüm dünya ülkelerinde bu kadar önemli bir yere sahip olan tarım sektörünün, gelecekte artan nüfusun beslenme ve diğer ihtiyaçlarını, azalan tarım topraklan nedeniyle karşılayamaması büyük bir sorun yaratacaktır. Bir geleceğin ziraat mühendisleri olarak, birim alandan alınan verim miktarının artırılmasında, tarımda yeni teknolojilerin kullanılmasında, bilinçsiz yapılan kimyasal ilaçlamaların önüne geçmek için üreticilerin bilinçlendirilmesinde, çevreye dost biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılmasında, tarımın temel unsuru olan toprağın ve bitkinin ihtiyacı doğrultusunda gübrelemenin yapılmasında, topraksız tarımın yaygınlaştırılmasında ve üreticilerin sorunlarına çözümler bularak ülke tarımının geliştirilmesinde önemli roller üstleneceğiniz.” 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresine ev sahipliği yapıyor olmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Alperen Kutalmış, kongrenin verimli geçmesini temenni ederek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.


Emek: “Ülke Olarak Tarımsal Üretime Destek Vererek Dışa Bağımlılığı Azaltmalıyız”

Üniversitemiz Zirai Etkinlikler Topluluğu Başkanı Alperen Kutalmış’ın konuşmasının ardından İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek söz aldı. Emek konuşmasında, kongre hakkında detaylı bilgiler vererek insanlık var olduğundan beri tarımın da var olduğunu söyledi. Tarımsal üretimin ilk çağlardan bu yana yapıldığını vurgulayan Dr. Mustafa Latif Emek, geçmiş çağlardan günümüze kadar tarımsal alanda doğal sebeplerden kaynaklı kıtlık ve savaşlar yaşandığını anlatarak tekrar aynı sıkıntıların yaşanmaması için tarımsal üretime ayrıca önem verilmesi gerektiğini belirtti. Sanayi Devrimi ile köylerden kente göçler yaşandığını ve bu durumun tarımsal üretimin azalmasına neden olduğunu söyleyen Emek, “Ülke olarak tarımsal üretime destek vererek dışa bağımlılığı azaltmalıyız.” dedi. Tarım politikaları hakkında konuşulacak daha çok konu olduğunu kaydeden Dr. Mustafa Latif Emek, 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin verimli geçmesi temennisinde bulundu.


Kazankaya: “Tarımsal Üretim İnsanlığın Devamı Açısından Oldukça Önemli”

İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek’in konuşmalarının ardından Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya söz alarak bir konuşma yaptı. Kazankaya konuşmasında, Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin amaçları hakkında bilgiler vererek tarımın insanlığın devamı açısından oldukça önemli olduğunu ve tarımsal üretim ve çeşitliliğin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı. Üniversitemizin tarımsal alandaki Pilot Üniversite Projelerini de anlatan Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, pilot üniversite projeleri ile bölge ve ülke ekonomisinde önemli katkılar sunduklarını dile getirdi. 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Kazankaya, kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.


Gökbel: “Tarımsal Üretime Artık Daha Fazla Önem Verilmeli”

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel de bir konuşma yaptı. Gökbel konuşmasında, son yıllarda tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının tarımsal üretime ve gıda alanına da olumsuz etkileri olduğunu vurgulayarak “Tarımsal üretime artık daha fazla önem verilmeli.” dedi. Ziraat Fakültesinden mezun edilen öğrencilerin her zaman sahada olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan mutlu olduğunu belirterek kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.


Ekicioğlu: “Tarımda Dışa Bağımlılığını Azaltmak için Tarımsal Faaliyetleri Çoğaltarak Çiftçilerimize Destek Olmalıyız”

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel’in konuşmasının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu söz aldı. Ekicioğlu konuşmasında, Türk tarımına daha fazla önem verilmesi ve tarım politikalarında önemli adımlar atılması gerektiğini belirterek “Ülkenin tarımda dışa bağımlılığını azaltmak için tarımsal faaliyetleri çoğaltarak çiftçilerimize destek olmalıyız.” dedi. 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin Kırşehir’de yapılıyor olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.


Çetinkaya: “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Geliştirdiği Eğitimde Kalite Güvencesi ile Ülkemizin Her Alanda Daha İleriye Taşınacağına İnanıyorum”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun konuşmasının ardından Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya bir konuşma yaptı. Çetinkaya konuşmasında, Türkiye’nin tarıma elverişli topraklara sahip bir ülke olduğunu belirterek tarım faaliyetlerinin ülkemiz için önemli olduğunu kaydetti. Devlet eliyle tarımın ve çiftçinin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayan Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, bu konuda Ziraat Fakültelerinin desteklerinin önemli olduğunu dile getirdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin eğitimde kalite güvencesi sağlayan eğitim politikası geliştirdiğini anlatan Çetinkaya, bu eğitim anlayışı ile yetiştirilen ziraat mühendislerinin ülkemizi tarımda daha ileriye taşıyacağına inandığını söyledi.



Açılış konuşmalarının ardından Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya tarafından katılımcılara plaket verildi. Plaket töreninin ardından kongrede akademik oturumlara geçildi. “Tarımda Yeşil Dönüşüm” temalı 12. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi 22 Mayıs 2022 tarihine kadar devam edecek.