Ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının 177. yıl dönümü Fakültemiz tarafından düzenlenen program ile kutlandı. 10 Ocak 2023 tarihinde çevrim içi gerçekleşen kutlama programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya,  Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Kırşehir Şeker Fabrikası Genel Müdürü Yavuz Erence, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, ülkemizde tarımsal öğretime geçişin 1846 yılında başladığını ve Ziraat Fakültelerinin tarıma önemli katkılar sunduğunu kaydetti. Ziraat Fakültelerinin gıda, tarım ve hayvancılık alanında nitelikli iş gücü talebinin karşılanmasına yönelik yaptığı çalışmaların önemli olduğunu kendilerinin de tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olduklarını vurgulayan Kazankaya, Türk tarımının gelişmesi ve ilerlemesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. 

Rektör Karakaya: ’’Pandemiyle Birlikte Gıda Arzı ve Güvenliğinin Önemi Anlaşıldı’’

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, Tarımsal Öğretime Geçişin 177. yıl dönümünü kutlayarak her ülke için tarımın ekonomik ve sosyal alanda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Son dönemlerde hem dünya da hem de ülkemizde tarımsal üretimin öneminin arttığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, tarımın artık daha modern bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. Pandemi dönemi ile birlikte gıda arzının ve güvenliğinin ne derece önemli olduğunun anlaşıldığını da konuşmasına ekleyen Karakaya, kendilerinin üniversite olarak Ar-Ge ve Ur-Ge çalışmalarıyla 11.Kalkınma Planının örtü altı sebze yetiştiriciliğindeki Stratejik beş hedefini projelere dönüştürdüklerini kaydetti.


Rektör Karakaya: ’’Tarımda Yerel, Ulusal ve Uluslararası Çalışmalarımız Var’’

Rektör Karakaya bölgenin, ulusalın ve uluslararasının sorunlarına çözüm üretecek politikalar izlediklerini belirterek ‘’Yerelde 7500 dekar alanda kaba yem üretiyoruz, ceviz iklim haritası çıkardık ve çeşitli istihdam alanları oluşturduk, ulusalda ithal meselelere çözüm arıyoruz, uluslararası arena da AB Projeleriyle yer buluyoruz. Yatırımcılara güven veren onların girdilerini azaltan yollar arıyoruz. Bir anlamda maliyeti düşük, kalitesi yüksek ürün derdindeyiz. Bu yıl 50’ye yakın projemizi tanıtma yılı, yatırımcıyla daha fazla buluşma yılı. Dünyanın geldiği yeni konumda ülkemizi iyi konumlandırmak istiyoruz’’ dedi.

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Seçen : ’’Türkiye’nin Arpa İhtiyacının %4’ünü Kırşehir Sağlıyor’’

Prof. Dr. Vatan Karakaya’dan sonra söz alan Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen Kırşehir’de Tarım ve Uygulamaya Konulan Projeler konulu bir sunum yaptı. Kırşehir’in geniş meralara sahip olduğunu dile getiren Seçen şunları söyledi: ‘’Kırşehir’de doğru ekipmanlarla bilinçli tarım yapılıyor. Büyükbaş-küçükbaş sayımız iyi seviyede, Türkiye’nin arpa ihtiyacının %4’ünü Kırşehir sağlıyor ve 2 milyon 600 bin dekarlık alanda çiftçilik yapılıyor. Sıkıntılarımız ise köylerde genç nüfus azalıyor, katma değeri artacak ürünlere yönelmek gerekli ve kısıtlı su kaynaklarımız var’’ dedi. Duran, sözlerini hibe ve tohum destekleri sağladıklarını söyleyerek bitirdi.

Kırşehir Şeker Fabrikası Genel Müdürü Erence: ’’Yem ve Ayçiçeği Fabrikası Açmayı Planlıyoruz’’

Panelde daha sonra Kırşehir Şeker Fabrikası Genel Müdürü Yavuz Erence söz aldı. Erence, şeker üretimiyle ilgili bilgiler verirken Türkiye’de şeker pancar ekonomisinin 60-65 milyar bandına dayandığını belirtti. Fabrikada şuan yıllık 110 bin ton şeker üretildiğini kaydeden Erence, hedeflerinin yaptıkları yenilemelerle 1 milyon ton olarak açıkladı. Kırşehir’de 2800 çiftçiyle sözleşmeli tarım yaptıklarını kaydeden Müdür Yavuz Erence, yeni açmayı düşündükleri yem ve ayçiçeği fabrikasıyla bu sayının her geçen yıl artacağını söyledi.

Panel, Fakültemiz Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu’nın Küresel İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği sunumuyla sona erdi.