Yükseköğretim kurumları araştırma altyapılarının, AR-GE, tasarım merkezleri ve kamu AR-GE birimleri ile iş birliği yaparak ihtisaslaşması ve mükemmeliyet merkezi haline gelerek geliştirdikleri ürün ve teknolojileri özel sektöre transfer edebilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı devam ediyor.

Program kapsamında yeni patentler çıkması, yerli ve milli ürünler geliştirilmesi ve Türkiye'nin uluslararası platformlarda rekabet gücünün artırılması amacıyla "TÜBİTAK 1004 Programı-Yüksek Teknoloji Platformları" çağrısına çıkılmıştı. Programın ikinci çağrısı kapsamında desteklenen 12 platform, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen TÜBİTAK 1004 Programı Yüksek Teknoloji Platformları Deneyim Paylaşım ve Tanıtım Töreni'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK tarafından açıklandı.

TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformu arasında araştırmacı olarak bulunan üniversitemizin dahil olduğu proje; Tr.Aqua: Gıda Arzı Güvenliği Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar Platformu.

Platform başlığı kapsamında 13 adet proje bulunmaktadır. Platform 2021 yılı itibariyle 50.000.000 lira bütçe ile desteklenmiştir.  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yer aldığı proje “Organik Atıktan Balık Yemine” başlıklı projedir. Üniversitemiz adına proje araştırmacısı Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi F. Şüheda HEPŞEN TÜRKAY “tüm çalışma grupları için prestij olan böyle bir programda üniversitemizin de bulunmasının gurur verici olduğunu ve geleceğin teknolojilerinin üretilmesinde katkı sağlamanın mutluluk verici olduğunu” söylemiştir.

Platform kapsamında; Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, İskenderun Üniversitesi,  YTÜ, UNİVERSİTAD DE Barcelona, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, ÇOMÜ, Aydın ADNAN Menderes Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi , Mersin Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve TAGE Su Ürünleri Merkez Araştırma enstitüsü, Akerbio Biotechnology başta olmak üzere, 29 üniversite, 3 kamu kurumu ve 3 özel sektör ile birlikte toplam 35 kurum 130 araştırmacı ve 56 bursiyer bulunmaktadır.

Üniversitemiz projenin ilk ayağını oluşturan organik atıkların vermikompostlanarak değerlendirilmesi ve balık yem teknolojisinde kullanılmak üzere solucan biyokütlesinin oluşturulmasında çalışmalarına başlamıştır. Proje kapsamına Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi 3.sınıf öğrencisi Memduh Sefa VARLIOĞLU bursiyer olarak yer almaktadır.