Anadolu Tarımsal Aktiviteler Kulubü (ATAK) tarafından düzenlenen Agronet Seracılık Semineri 03.01.2024 tarihinde Ziraat fakültesi konferans salonunda gerçekleşmiştir.

İlk  olarak; Anadolu Tarımsal Aktiviteler Kulübü Başkanı Mehmet Ali Yeşilbudak, Atak topluluğunun yapmış olduğu etkinliklerin başarısından yakın zamanda ve uzun vadede yapacağı etkinliklerin planlanmasından ve etkinlik takviminden bahsettikten sonra Agronet Seracılık ailesine teşekkürlerini sunarak  mikrofonu onlara devretmiştir.

Agronet Seracılık müdürü Sayın Murat Polat , Üretim yapıyor olabilmenin  Dünya ve Türkiye çapında çok önemli bir faktör olduğuna değinerek  sunumuna başlamıştır. Topraksız Tarım nedir ? nasıl yapılır ? gibi sorulara cevap verip konuyla ilgili  detaylı bilgiler vermiştir. Topraksız tarım ile uzun sürede  daha fazla verim alabilmek için yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi vermiştir.

Ardından, Agroet Seracılıkta görev alan ve Fakültemiz eski öğrencilerinden olan Ziraat Mühendisi  Sayın  Yasin Çetinkaya ise, Topraksız tarım yaparken kullanılan güncel otomasyon sistemlerini, iklimlendirme sistemlerini (sisleme, nem ayarı, sirkülasyon fanları gibi konu başlıkları altında) anlatmıştır. Ayrıca doğal kaynak olarak  fayda sağlayan jeotermal ısıtma yollarının topraksız tarımdaki yerinden ve  faydalarından da bahsetmiştir.

Topraksız tarım yaparken bitkinin dikiminden önce olan hazırlık süreci, bitkinin ekimi, büyüyen bitkinin ipe alınması, filizleri alma ve  dolama işlemleri, budama ve oluşan meyveye salkım desteği gibi yetiştirilme sürecindeki önemli  basamaklarını yine eski öğrencilerimizden  Ziraat Mühendisi Şeref Zengin vasıtasıyla detaylıca öğrenmiş olduk.

Topraksız Tarımdaki hastalıklar konusunu sayın Ziraat mühendisi Melih Gürbüz  üstlenmişti. Her ne kadar hastalıkların tedavisi birbirinden farklı olsa da  tüm hastalıkların ortak tedavi paydasının steril ortam olduğuna değindi.

Sebze fidelerinde kök çürüklüğü, domateste kurşuni küf hastalığı ,külleme hastalığı domateste rugosa virüsü, seralarda beyaz sinek (tütün beyaz sineği sera beyaz sine)ği gibi bitki  düşmanı birçok hastalığı anlatmış ve bu hastalıklara karşı alabileceğimiz kültürel önlemler ve yapabileceğimiz kimyasal mücadeleler hakkında bilgi vermiştir.

Ardından mikrofonu  tekrardan  Murat Polat bey devralmış ve dinleyici arkadaşlardan gelen soruları cevaplayarak seminerimizi sonlandırmıştır.

Mesleki açıdan birçok bilgi aktarımı yapılmış olan bu seminerimize katılım gösteren  herkese teşekkür ederiz.