Bilimsel çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren üniversitemiz, çok sayıda kongre, çalıştay ve seminerlere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda Üniversitemiz Ziraat Fakültesi, Ahi Zootekni Derneği, Zootekni Federasyonu ve Üniversitemiz Zirai Etkinlikler Topluluğu tarafından organize edilen 17. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi üniversitemizde gerçekleştirildi. 17-19 Mayıs 2024 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen kongreye; Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Zootekni Federasyon Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Kırşehir Tarım İl Tarım Müdürü Mustafa İlmeç, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya,  Ahi Zootekni Derneği Başkanı Doç. Dr. Gökhan Filik, Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Mert Ulu, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, bilim insanları, kamu kurum ve özel sektör yetkilileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını ilk olarak Zirai Etkinlikler Topluluğu ve 17. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi Başkanı Zootekni Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Abdullah Selim Öner yaparak kongre hakkında bilgiler verdi. Kongrede karşılıklı bilgi alışverişi yapılarak sorunlara çözüm önerileri getirileceğini anlatan Öner, kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.



Kongre Başkanı Abdullah Selim Öner’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş söz alarak bir konuşma yaptı. Güneş konuşmasında, Gazze’deki soykırıma değinerek katliamın sona ermesini temenni ettiklerini ve soykırımın yaşandığı Gazze ve Filistin’de bulunun akademisyenlerin ve öğrencilerin kalben yanlarında olduklarını belirtti. Zootekni alanı içinde olan deri işleme sanatının Ahiliğin içinde bulunan mesleklerden biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Ali Güneş, Ahi Evran-ı Veli’nin en önemli şiarının mesleki ve ahlaki açıdan kaliteli esnaflar yetiştirmek ve usta çırak ilişkisi ile tecrübeli ve ahlaki değerleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurguladı. Zootekni mesleğinin hayvan yetiştirme, ıslah, bakım, beslenme ve yem üretimi gibi alanlarda hayvansal ürünleri elde etmeyi sağlayan bilim, teknoloji ve uygulamaların bütünü olarak tanımlandığını anlatan Güneş, bu sebeple sağlıklı hayvansal ürünlerin sofralara gelene kadar tüm sorumluluğunun Zooteknistlerde olduğunu kaydetti. Dünya nüfusu arttıkça gıda, tarım alanları ve hayvancılığın önemi daha da arttığını söyleyen Prof. Dr. Ali Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıklı ve dengeli beslenmek adına birçok besin maddesi ihtiyacımızı hayvansal ürünlerden sağlamaktayız. Bu tür kongreler ile bilimsel ve sektörlerdeki gelişmeler hakkında bilgi paylaşımında bulunması sizler için önemli bir deneyimdir. Geleceğin hayvancılığına yön verecek olan siz genç Zooteknistleri böyle bir etkinlikte başrol oynadığınız için özellikle tebrik ediyorum.” 17. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresinin ilimizde ve üniversitemiz ev sahipliğinde olmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini söyleyen Güneş, kongrede emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.



Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş’in konuşmasının ardından sırasıyla Zootekni Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Mert Utlu, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Kul, Ahi Zootekni Derneği Başkanı Doç. Dr. Gökhan Filik, Zootekni Federasyon Başkanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, Kırşehir Tarım İl Tarım Müdürü Mustafa İlmeç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Vali Yardımcısı Alper Balcı ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,  konuşmalarını gerçekleştirdiler.



Açılış konuşmalarının ardından ilk çağrılı oturum ile kongrenin diğer oturumlarına geçildi.