

Sunumunda, araştırma ekibinin uzun süredir yoğunlaştığı bu çalışmaların, yerli çiftlik hayvanlarımızın korunması ve genetik çeşitliliklerinin devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, bu genetik kaynaklarımızın birçok hastalığa karşı dayanıklı gen mutasyonlarına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çınar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinesinde yürütülen Halk Elinde Hayvan Islahı projeleri kapsamında elde edilen verilerle önemli genetik ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.


Sunumunda, araştırma ekibinin uzun süredir yoğunlaştığı bu çalışmaların, yerli çiftlik hayvanlarımızın korunması ve genetik çeşitliliklerinin devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, bu genetik kaynaklarımızın birçok hastalığa karşı dayanıklı gen mutasyonlarına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çınar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) koordinesinde yürütülen Halk Elinde Hayvan Islahı projeleri kapsamında elde edilen verilerle önemli genetik ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti. Prof. Dr. Çınar, bu projelerin, çiftlik hayvanlarımızın ıslahı ve verimliliğinin artırılması için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Sunumunda, bu genetik kaynakların korunmasının yanı sıra, kantitatif özelliklerin genetiği üzerine de önemli bilgiler paylaştı. Çiftlik hayvanlarının genetik yapılarının incelenmesi ve bu yapıların kantitatif özellikleri ile ilişkilendirilmesi, hayvan ıslahı çalışmalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.


Sürdürülebilir hayvancılık konularında yapılan bu tür genetik araştırmaların, hem ülkemizin tarımsal üretim potansiyelini artıracağını hem de genetik çeşitliliğin korunmasına katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Çınar, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak etkinliği sonlandırdı. Söyleşi, hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından büyük ilgiyle karşılandı ve takdir topladı.
