Ülkemizde tarımsal eğitim ve öğretimin başlamasının 176. yılı kutlamaları Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından online olarak düzenlenen etkinlikle kutlandı.Düzenlenen programa, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Vatan KARAKAYA, Ziraat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA, Dekan Yardımcılarımız Dr. Öğr. Üyesi Ramazan AYRANCI, Dr. Öğr. Üyesi Hakan BAŞAK, İl Tarım  ve Orman Müdür Yardımcısı Cengiz KARABULAK, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU, Zirai Etkinlikler Topluluğu Başkanı Alperen KUTALMIŞ, fakültemiz öğretim üyeleri ve öğrenciler ile çok sayıda kamu ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımız katıldı.

Programın açılış konuşmasını Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA yaptı. Prof. Dr. KAZANKAYA,  Tarım üretiminin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyinin ve verimliliğinin önemli ölçüde arttığını, bu artışla ziraat mühendislerine önemli görevler düştüğünü dile getirdi.  Konuşmalarının devamında Ziraat Fakültesi olarak en büyük hedefimizin "Türk tarımını modernleştirmek, sorunları bilimsel açıdan çözmek ve görmek, Türk tarımına hizmet edecek Ziraat Mühendisleri yetiştirmek, 4 yıllık eğitim süresi sonunda konusunda uzman, aydın, girişimci ve ülkemiz kalkınmasına katkı sağlayacak aynı zamanda sosyal açıdan da donanımlı bireyler mezun etmek" olduğunu söyledi. Ziraat Fakültelerinin gıda, tarım ve hayvancılık alanında nitelikli iş gücü talebinin karşılanmasına yönelik yaptığı çalışmaların önemli olduğunu da vurgulayan Kazankaya, Türk tarımının gelişmesi ve ilerlemesi için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Konuşmasının sonunda Ülkemiz tarımına hizmet etmiş meslektaşlarımıza, tarım paydaşlarımıza 176 yıl boyunca tarım sektörüne emeği geçen hocalarımıza şükranlarını dile getirdi. 
Dekanımızın konuşmalarından sonra Zirai Etkinlikler Topluluğu Başkanı Fakültemiz 4. sınıf Bitki Koruma Bölümü öğrencisi Alperen KUTALMIŞ konuşmalarında, tarım sektörünün ülke nüfusunun beslenmesi, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacının karşılaması, sanayiye sermaye aktarması ve ihracata doğrudan yada dolaylı katkıda bulunmasından dolayı Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesinde vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Geleceğin Ziraat Mühendisleri olarak ülke tarımının gelişmesinde kendilerine çok önemli görevler düştüğünü bildiren KUTALMIŞ, kendilerine sunulan imkankanlar doğrultusunda başta Rektörümüz Prof. Dr. Vatan KARAKAYA'ya Dekanımız Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA'ya ve eğitimlerinde emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkürlerini ileterek konuşmalarını tamamladı. 
Programın devamında İl Tarım ve Orman Müdür Yardımıcısı Cengiz KARABULAK konuşmlaırnda , stratejik sektörlerin başında gelen tarımın savunma sanayi kadar önemli olduğuna işaret etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijital dönüşüme önem verdiğini ve bu alanda hızlı çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren KARABULAK, sürdürülebilir tarıma dikkat çekerek tarım öğretiminin 176. yılını kutladı.


İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Cengiz KARABULAK'ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, Tarımsal Öğretime Geçişin 176. yıl dönümünü kutlayarak her ülke için tarımın ekonomik ve sosyal alanda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Son dönemlerde hem dünya da hem de ülkemizde tarımsal üretimin öneminin arttığını kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, teknolojik gelişmelerle birlikte tarımın artık daha modern bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. Pandemi döneminde özellikle gıda arzı ve gıda zincirinde yaşanacak bir aksaklıkta adete dünyanın kalbinin yerinden oynadığı söyleyen KAYAKAYA, bu gerçekleri göz önüne alarak tarım ülkesi olan ülkemizin sahip olduğu verimli topraklarda  eğitim ve öğretimle tarımsal perspektifini 176 yıl önce başlatmışız. Son dönemlerde hükümetimizin almış olduğu kararlar üniversitelerin göstermiş olduğu eğilimlerle tarım sektöründe önemli bir hareketliliğin olduğunu dile getiren KARAKAYA, gıda savaşı ve su savasşı bu iki unsur Dünaynın gelecekte özellikle küresel ısınmasyla birlikte en büyük problemlerden birisi olacak. Bu problemlerin bugünden çaresini düşünüp bilimsel yaklaşımlarla yeni tarım tipi ve geleceğe dönük üretim kapasitelerini bugünden planlıyor olmamız gerektini söyledi. Bu anlamda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma alanında tarım ve jeotermal sahasında çalışıyor olması, ve bu deneyimini Ankara ve Selçuk Üniversitelerininde destekleriyle Jeotermal İleri Sera Teknoljileri Uygulama ve Ar-Ge Merkezimizin kurulmasıyla Üniversitemizin sahada tarımsal üretimime dair hasssasiyeti en iyi şekilde ortaya koyan üniversitelerden biri olduğumuzu dile getirdi. Ekmeğimiz yoksa varlığımız tartışılar diyen KARAKAYA; bütünsel, ülkenin tarımsal özkaynaklarını  iyi planlayan, üretimi çeşitlendiren ve özellikle toprağın atıl kısmını kullanabilecek yeni yaklaşımlarla birlik halinde çalışmamız gerektiğini vurguladı. Üniversitelerin tarımsal öğretimin artmasında ve geliştirilmesinde etkili olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bu anlamda önemli projelere imza atarak ilimizin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağladığını dile getirerek, Ülkemiz tarımına hizmet etmiş ve 176 yıl boyunca tarım sektörüne emeği geçen hocalara şükranlarını sunarak konuşmalarını tamamladı.

Program, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu’nun “Dünyada ve Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Bitkiler” konulu 176. yıl dönümü Özel Dersi ile sona erdi.