Hakkında
Bitki Koruma Bölümü, bitkisel üretimde ekonomik kayıplara neden olan zararlılar, hastalık etmenleri ve yabacı otların tanılanması, biyolojik ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi, bunların bitkilerle ve birbirleriyle etkileşimi ve ilişkileri yanında bunlarla mekanik, kültürel, fiziksel, kimyasal ve biyolojik savaşım konularında eğitim, öğretim ve araştırma yapılan ve bu konularda çalışacak iş gücü yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezun olabilmesi için eğitimleri boyunca aldıkları tüm derslerden geçmeleri ve not ortalamalarının ise en az 2.00/4.00 GNO olması ve 240 AKTS kredi almaları gerekmektedir.
İstihdam Olanakları
Mezunlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, Belediyeler, Bitki yetiştiriciliği ile faaliyet gösteren işletmeler, Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri, Enerji Kuruluşları, Tarımsal amaçlı tüm işletmelerde çalışabilirler. Mezunlar ayrıca, tarım danışmanı olarak ve kendine özel ilaç bayisi açarak çalışabilirler.
Yönetim
Bölüm BaşkanıProf. Dr. Fahriye ERCAN
Bölüm Başkan Yardımcıları
Dr. Öğr. Üyesi H. Didem SAĞLAM ALTINKÖY
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf BAYAR
Bölüm Laboratuvarları
Fitopatoloji Laboratuvarı
Bölümümüz Fitopatoloji laboratuvarında, özellikle bitkilerde hastalık oluşturan fungal ve bakteriyel etmenlerin bitkiden veya topraktan izolasyonu, çoğaltılması, saf kültürlerinin elde edilmesi, tanımlanması ve hastalık testlerinde kullanılması gerçekleştirilmektedir. Ayrıca tarım alanlarında zarar oluşturan virüs, bakteri ve fungus gibi hastalık etmenleri ve bu hastalık etmenleri ile mücadele yöntemleri araştırılmaktadır. Bölümümüze ait laboratuvarda araştırma amaçlı ışık ve stereo mikroskoplar, otoklav, steril kabin, inkübatör, etüv, çalkalayıcı, sprey tower ve santrifüj cihazı gibi araştırma alt yapısında gerekli cihazlarımız mevcuttur.
Entomoloji Laboratuvarı
Terim olarak “Böcek Bilimi” anlamına gelen Entomoloji, zoolojinin bir dalıdır. Böceklerin bazılarının zamanla kültür bitkilerinde önemli ekonomik kayıplar oluşturmaları sebebiyle ayrı bir bilim dalı halinde gelişmiştir. Böcekleri içinde bulunduran ve hayvanlar âleminin en kalabalık sınıfı olan Insecta bir milyonu aşkın türü içermektedir. Böylesine zengin bir tür çeşitliliği gösteren böcekler doğal olarak insan yaşamında diğer canlılardan daha büyük bir önem taşımaktadır.
Entomoloji laboratuvarımızda tarım alanlarında zarar oluşturan böcek, akar ve nematod türlerinin belirlenmesi, teşhisi, biyolojisi ve bunlara karşı çeşitli mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürütülmektedir. Laboratuvarımızda cansız böcek koleksiyonlarımızın yanı sıra, araştırma, deneme ve ders materyali olarak kullanılması amacı ile canlı böcek kültürlerimiz bulunmaktadır.
Herboloji Laboratuvarı
Herboloji laboratuvarında tarım ve tarım dışı alanlardaki yabancı otlar konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bununla birlikte, yabancı otlarda herbisitlere dayanıklılığının tespiti, yeni herbisit uygulama tekniklerinin geliştirilmesi, yabancı otlar ve yüksek parazit bitkilerin teşhislerinin yapılması, yabancı ot herbaryumu ve tohum koleksiyonunun yapılması, herbisitlerin doz düşürme veya artırma çalışmaları, yabancı otlara karşı biyolojik mücadele ile ilgili araştırmalar, istilacı bitki türleri ve mücadelesine yönelik araştırmalar ve herbisitlerin yan etki çalışmaları gibi konularda araştırmalar yürütülmektedir.
İletişim
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Fahriye ERCAN
Adres: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bağbaşı Yerleşkesi
Kırşehir
Telefon: (0386) 280 3824
Fax: (0386) 280 4832
E-posta: