Hakkında
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılında ek kontenjan kapsamında 16 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamış ve ilk mezunlarını 2012-2013 eğitim öğretim döneminde vermiştir. Şu anda bölümümüz 3 Profesör, 2 Doçent, 4 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim çalışmalarına devam etmektedir.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Ziraat Fakültesi’nde bulunan diğer bölümlerle ve farklı alanlardaki bilim insanlarıyla lisans eğitimi ve bilimsel araştırma konularında birlikte çalışmaktadır.
Lisans eğitimi 8 yarıyıl (4 yıl)’dır. Öğrenci 150 kredilik (240 AKTS) dersleri ve 30 günlük staj eğitimini tamamlamak zorundadır. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Ziraat Mühendisi" lisans diploması verilmektedir. Mezun olan öğrenci "Tarımsal Biyoteknolojist" üncanı almaktadır.
Misyonu; Tarımsal Biyoteknoloji alanında uluslararası düzeyde bilgi üreten ve eğitim veren, disiplinlerarası bilgi ve kavrayışa sahip, dünyadaki gelişmeleri, ülkemizin öncelikleri ve gereksinimlerini göz önüne alarak, nitelikli eğitim-öğretim hizmeti sunmak, donanımlı, özgüveni yüksek Ziraat Mühendisleri yetiştirmek ve katma değeri yüksek uygulamalı araştırmalar yapmak ve ileri teknolojiler geliştirmektir.
Vizyonu; evrensel standartlarda bilgi üreterek ve eğitim vererek, Türkiye’nin ihtiyacı olan mesleki ve genel kültürü zengin, en az bir yabancı dil bilgisine, o dili yazılı ve sözlü olarak kullanabilecek düzeyde sahip olan, yeniliklere açık ve eleştiri gücü yeterli, yaşadığı çevre ve ülke kadar uluslararası sorunlara da duyarlı, dünya ve ülke meselelerini bir aydın olarak takip eden aydınlık ve evrensel düşünen Ziraat Mühendisleri yetiştirmektir.
Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Bitkilerin moleküler seviyede DNA’ları, gen bölgeleri, hücreleri ve makro seviyede ise kültürleri, organları ve dokuları üzerinde çalışarak kullanışlı, dirençli ve dayanıklı ürünler oluşturmayı, tarımsal üretimi, verimi, kaliteyi, çeşitliliği artırmayı, uygun ticari bitki varyetelerinin oluşturulmasını böylece toplum refahına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Hayvansal Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Ürünlerinden faydalanılan hayvan türlerinin korunması, üstün verimlilik, hastalıklara ve zararlılara dirençlilik gibi özelliklerin geliştirilmesi için yapay tohumlama, embriyo transferi, hücre çekirdeğine mikroenjeksiyon ile gen transferi, klonlama, moleküler ıslah, gen tespiti gibi tekniklerin uygulandığı bilim alanlarında faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, çiftlik hayvanlarının performanslarını arttırmaya yönelik nutrigenomik uygulamalar, hastalıklara karşı direnç veya bağışıklıklarını iyileştirmeye yönelik besleme uygulamaları ve fonksiyonel hayvansal ürün geliştirilmesine yönelik konular araştırılmaktadır.
Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji Anabilim Dalı: Büyük ölçekte üretim yapan endüstri ve fabrikalara taşınmadan önce laboratuvar ölçeğinde, özellikle tarımsal değeri olan enzimlerin saflaştırılması, karakterize edilmesi, mikroorganizmalar yoluyla üretilmesi, çeşitli özelliklerinin geliştirilmesi ve üretimini sağlayacak olan ortam koşullarının optimize edilmesini, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde değerlendirilen silaj mikroorganizmalarının araştırılması veya yeni inokülantlar üretilmesi gibi vb. konuların çalışmasını amaçlamaktadır.
İstihdam Olanakları
Üniversiteler, Kamu ve özel sektörde bitkisel, hayvansal mikrobiyolojik üretimlerin ve araştırmaların yapıldığı her kurumda, hayvan ve bitki ıslahı yapan iş yerlerinde iş bulabilirler
Araştırmacı öğretim elemanı ve öğretim üyesi olmak isteyenlerin lisanüstü eğitim yapmaları gereklidir
Kişiler kendi işlerini kurabilirler
İlgili sivil toplum kuruluşlarında
Geri dönüşüm ve biyogaz tesislerinde
Ülkemizde yeni bir dal olması ve son yıllarda tarımsal biyoteknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak artan iş olanakları yeni alanların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, Araştırma Enstitülerinde, Kontrol ve Analiz Laboratuvarlarında, Sertifikasyon Merkezinde; Valiliklere bağlı İl Fidanlıklarında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, Tarım ve Kredi Kooperatiflerinde, Üretici Birliklerinde, Tarımsal İşletmelerde, Kamu Bankalarında; özel sektör olarak tohumculuk, fidancılık, organik tarım, tarımsal danışmanlık şirketleri ve benzeri tarımla ilgili değişik kuruluşlarda istihdam edilebilirler.