IAESTE ile YURTDIŞINDA STAJ İMKANI

IAESTE NEDİR? 

IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), 1948 yılında Londra’da bulunan Imperial College’da 10 ülkenin girişimleriyle kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen bağımsız ve tarafsız bir öğrenci değişim organizasyonu olan IAESTE, yaklaşık 80 ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve her yıl 4000’in üzerinde stajyer öğrencinin değişimini sağlamaktadır. IAESTE A.s.b.l.; akademi, endüstri ve üniversite öğrencilerinin ortak çıkarlarını temsil eden ulusal komitelerin birleşiminden oluşan bir konfederasyon yapısına sahiptir.

Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin girişimleri ile 1953 yılında kuruluşa katılmış ve 1955 yılında tam üye olmuştur. Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği adı altında ülkemizde çalışmalarını sürdüren IAESTE Türkiye; akademik kurumlar, endüstri kuruluşları ve öğrenci çevrelerinin temsil edildiği bir ulusal komite desteğiyle çalışmaktadır.

Öncelikli amaç olarak teknik alanlarda staj değişimini hedefleyen IAESTE’nin en büyük getirisi, farklı ülkelerin öğrencileri, yani geleceğin mühendisleri, mimarları, teknik adamları ve yöneticileri arasında sosyal ve kültürel paylaşım ve yakınlaşma sağlamasıdır. Farklı ülke ve kültürleri tanımaya fırsat yaratarak kişisel gelişime katkıda bulunmak, IAESTE’nin bütün aktivite ve organizasyonlarında gözettiği amaçlardan biridir.

Yurtiçi aktivitelerinde üzerine düşen görevleri yerine getirip elemelerde yurtdışında staja gitmeye hak kazanan bir öğrencinin önünde farklı alanlarda birçok kapı açılır. Teknik alanda öğrenim gördüğü konuda farklı bir ülkedeki sistemi tanıma ve bir süreliğine bu sistemin içinde yer alma şansını kazanan öğrenci, ülkesine döndüğünde farklı bir vizyona, daha fazla bilgiye ve daha fazla özgüvene sahip olacaktır. Farklı bir ülkede edinilen bilgi ve beceri, kariyer planlamasında mutlaka bir adım öne çıkmayı sağlayacaktır.

NASIL BAŞVURABİLİRİM?

IAESTE Yabancı Dil Sınavı Hakkında;

-2025 yılında Yurtdışına gönderilecek öğrencilerin IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) başvuru ve Yabancı Dil sınavı ile ilgili koşullar aşağıdaki gibidir:

-İngilizce yabancı dil sınavına, ortalaması en az 2.00/4.00 olan ve staj zorunluluğu olan üye üniversitelerin Mühendislik-Mimarlık, Ziraat vb. Fakülteleri’nde, en az 2. Sınıf öğrencileri katılabilir.

-İngilizce dışında ek olarak bir veya birkaç dili iyi derecede bilen öğrencilerin ilgili belgeleri İstanbul Teknik Üniversitesi, IAESTE Türkiye Merkezine sınav sonuçlarına eklenerek gönderilecektir.

-Sınavlar sözlü olarak yapılacaktır. Başarı peki (90-100), iyi (80-89), orta (70-79) olarak değerlendirilecektir.

-Başvuru yapacak öğrencilerin, yabancı dilini belirten başvuru dilekçelerini, transkriptleri (not döküm belgeleri) ile birlikte 14 Ekim 2024 Pazartesi tarihine kadar KAEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülden ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL ’a şahsen iletmeleri gerekmektedir.

İletişim bilgileri:

0 386 280 4821

07 Ekim Pazartesi günü saat 19:00'da IAESTE Bilgilendirme Toplantısı yapılacaktır. İlgililere duyurulur. 

Toplantı linki:

https://meet.ahievran.edu.tr/b/gul-lft-r9o-ojf